Expert advice on oral health and healthy teeth
 • Γενική υγεία

  Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

  Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και όχι περισσότερες από 3 φορές ημερησίως.

  Πώς μπορώ να διατηρώ τα δόντια μου υγιή;

  Η καλή στοματική υγεία ξεκινά από εσάς. Το Βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας συνιστά να ακολουθείτε τους παρακάτω απλούς κανόνες για να διατηρείτε το στόμα σας καθαρό και υγιές:

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  • Να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα μικρού έως μεσαίου μεγέθους.
  • Να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με μαλακές έως μέτριες νάιλον πυκνές τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες.
  • Να κάνετε μικρές κυκλικές κινήσεις για να καθαρίσετε τα δόντια σας.
  • Να αλλάζετε οδοντόβουρτσα τακτικά, κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα αν οι τρίχες έχουν φθαρεί.
  • Να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντικό νήμα.
  • Να καταναλώνετε πιο σπάνια ροφήματα και τρόφιμα με ζάχαρη.
  • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο, όσο συχνά σας συνιστά.

  Πώς να βουρτσίζω σωστά τα δόντια μου;

  Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας η σωστή τεχνική είναι:

  • Τοποθετήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας στα δόντια σας, μετά στρίψτε τις άκρες των τριχών κατά 45 μοίρες προς τη γραμμή των ούλων. Κινείστε τη βούρτσα με μικρές κυκλικές κινήσεις, αρκετές φορές, σε όλη την επιφάνεια κάθε δοντιού.
  • Βουρτσίστε την εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού, πάνω και κάτω, διατηρώντας τις τρίχες υπό γωνία ως προς τη γραμμή των ούλων.
  • Χρησιμοποιείστε την ίδια μέθοδο για την εσωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού.
  • Βουρτσίστε την επιφάνεια του δοντιού με την οποία δαγκώνετε.
  • Για να καθαρίσετε την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, στρίψτε τη βούρτσα κατακόρυφα και κάντε αρκετά μικρά στρογγυλά βουρτσίσματα με το μπροστινό μέρος της βούρτσας.
  • Το βούρτσισμα της γλώσσας συμβάλλει στην φρέσκια αναπνοή και καθαρίζει το στόμα, αφαιρώντας τα βακτήρια. 

  Είναι η Aquafresh φθοριούχος οδοντόκρεμα;

  Ναι, οι οδοντόκρεμες Aquafresh περιέχουν φθόριο, συστατικό που είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. 

  Είναι το φθόριο ασφαλές;

  Το φθόριο χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα στοματικής υγιεινής και προϊόντα κατά της τερηδόνας σε όλο τον κόσμο. Τα εκτεταμένα δεδομένα ασφάλειας μετά από πολλά χρόνια κλινικών ερευνών και χρήσης αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της ασφάλειας στα προϊόντα στοματικής φροντίδας.

  Τα επίπεδα φθορίου στα προϊόντα στοματικής φροντίδας Aquafresh συμμορφώνονται προς τις ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές και τα όρια που έχουν θεσπίσει οι επιστημονικές επιτροπές. Δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, όσον αφορά το φθόριο στα προϊόντα Aquafresh, όταν τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος.

  Τι πρέπει να ξέρω για την υγεία των ούλων;

  Η καλή υγεία των ούλων είναι σημαντική αν θέλετε να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή, καθώς οι ασθένειες των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών.  

 • Λεύκανση δοντιών

  Οι παρακάτω απαντήσεις είναι σχετικές με οδοντόκρεμες και όχι με επαγγελματικά ή μη συνταγογραφούμενα προϊόντα λεύκανσης.

  Πώς μπορών να λευκάνω τα δόντια μου στο σπίτι;

  Χρησιμοποιώντας δύο φορές την ημέρα οδοντόκρεμα με κλινικά αποδεδειγμένη λευκαντική δράση.

  Πώς λειτουργεί η οδοντόκρεμα λεύκανσης;

  Η οδοντόκρεμα λεύκανσης συμβάλλει στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων από τα δόντια. Αυτό γίνεται συνήθως με μια ήπια δράση αποτριβής («τρίψιμο» του λεκέ) και/ή με ένα χημικό συστατικό αφαίρεσης λεκέδων, το οποίο μαλακώνει το λεκέ και διευκολύνει την αφαίρεσή του κατά το βούρτσισμα. 

  Πώς επηρεάζουν την υγεία των δοντιών τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών;

  Οι περισσότερες οδοντόκρεμες λεύκανσης θεωρούνται κατάλληλες για χρήση, δεδομένου ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ τις οδοντόκρεμες λεύκανσης;

  Γενικά, οι οδοντόκρεμες λεύκανσης είναι κατάλληλες για καθημερινή χρήση, ελέγχετε όμως πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

 • Συμβουλές ειδικών για τα παιδιά

  Το φθόριο είναι καλό ή κακό για τα δόντια του παιδιού μου;

  Τα καλά νέα είναι πως το φθόριο προστατεύει από τη φθορά των δοντιών και αποτρέπει το σχηματισμό τερηδόνας. Για αυτό, ο Βρετανικός Οδοντιατρικός Σύνδεσμος συνιστά την επιλογή μιας οδοντόκρεμας που περιέχει την κατάλληλη ποσότητα φθορίου για την ηλικία του παιδιού σας. 

  Από πότε θα πρέπει να πηγαίνω το παιδί μου στον οδοντίατρο;

  Όσο πιο νωρίς συνηθίσει το παιδί σας την καρέκλα του οδοντιάτρου, τόσο το καλύτερο. Οπότε, προγραμματίστε την πρώτη σας επίσκεψη αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα του δόντια και στη συνέχεια ανά εξάμηνο. 

  Πώς και πότε βγαίνουν, καθώς και πότε πέφτουν τα παιδικά δόντια; 

  Η απλή απάντηση είναι: όταν είναι έτοιμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί είναι περίπου 6 ετών και αρχίζουν να βγαίνουν τα μόνιμα δόντια. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια, διότι αν πέσουν πολύ νωρίς, επηρεάζεται η ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών.